onsdag 7. desember 2011

Den farlige retorikken

Erik Vatnøy skriver på Minerva om ytterliggående retorikk.
Vel verdt å lese i en tid hvor det er vanskelig å vite hvordan man skal forholde seg til ekstreme ytringer.

Her er linken: http://www.minervanett.no/2011/12/07/den-farlige-retorikken/

Jeg går selv rundt og grunner på dette lille, store spørsmålet om dagen: Kan ord klassifiseres som handlinger?





3 kommentarer:

  1. Veldig bra link Espen. Syns d lille store spørsmålet du stiller deg er veldig interessant. En muntlig kontrakt er like bindene som en skriftlig sies d jo...
    Kommentarfelt f.eks
    Blir selv veldig oppgitt og redd når man argumenterer saklig for ting og får bare latter og kommentarer som: men d er jo i din drømmeverden, verden er jo ikke sånn og biologien har alltid rett, menn er sånn og kvinner sånn..osv! Litt ut av sammenheng, men det ligger en massesuggesjon i slike holdninger og. Tror jeg reagerer på at de aldri skriver Jeg tenker, men istede sånn er det- kommentarer.

    SvarSlett
  2. Veldig fin artikkel, en del av meg har som folk flest lyst til å skyve dette under en stol og tenke, "så ille er det ikke". En annen del begynner kanskje å forstå alvoret vi befinner oss i i Europa, med en ganske ekstrem høyrebølge som truer med å skape mer splittelse og strid i samfunnet. Kan huske lite av holdningskapende reserch i skolen, og tror helt klart det er veien å gå.
    Når jeg tenker på det lille store spørsmålet, tenker jeg at det er problematisk om ord blir likestilt med handlinger. Det er liten vei fra tanke til ord og det jeg ønsker et samfunn der man kan si og tenke som man vil, selv om andre ikke er enig i det. Det er den eneste veien til dialog, slik at man kan møte hatske ytringer med kloke motargumenter.

    SvarSlett
  3. Takk for god link, Espen.

    Enig med forfatter, kommentator og deg Jo Adrian: Synes absolutt at vi allerede på skolen bør lære å analysere, debattere og reflektere i større grad en nå. Det er ikke det samme, men det var jo fokus på, og vilje til refleksjon og debatt vi savnet da vi sammen gikk på KHiO, og i teatermiljøet generelt. Det er uvant for oss (her i Norge) kanskje. Undres på om det vil være bra å få igang den amerikanske debattlag tradisjonen i grunnskolen og vgs, at vi vi tidlig venner oss til argumentasjon og kildekritikk. Så vi ikke er så redde for det.

    Det viser seg, både på godt og vondt, at det kan være langt mellom ord og handling, særlig i politisk sammenheng. Samtidig er ordet så kraftfullt at det fungerer både som vold og som kjærtegn. Og det er jo handlinger det. Og det er jo en handling å spre sine ord. jeg lurer på om jeg synes ord er handling, ordhandling.

    SvarSlett