mandag 7. desember 2015
EN MIDTSOMMERNATTSDRØM I VINTERKLÆR - UKE EN
Fraværende: Vikingpappa Olec og postmodernedramaforfatter Espen. Ingvild er mentalt, og innimellom fysisk, tilstede.
En referent ser tilbake (og dette er det hun husker) :
23. november 2015. En merkedag i Fjerdeklasses Produksjoners historie: Dagen da vi, den tøysealvorlige frigruppa med alt for mange medlemmer, skulle bli hentet inn i institusjonen. Og ikke hvilken som helst institusjon: Selveste Riksteatret har forbarmet seg over oss! De mener vi hører like mye hjemme der som ute i det fri. Og de mener vi bør fusjoneres med Shakespeares vakreste tøysealvorlige eventyr; "En midtsommernattsdrøm". Vi kunne ikke vært mer enige. Allerede før prøvestart er vi rørte og overveldet av tanken på å busses rundt i Norges langstrakte land og forkynne det teatrale budskap til bygd og by. Det er så vakkert.
Vi er klare.
Og vi tropper opp i Nydalen og kjenner at alt er akkurat som på første skoledag; boblende, keitete, litt overspent og veldig, veldig stas! Noen kommer for seint, sånn er det alltid første skoledag, og derfor går det helt fint. Vi hilser og klapper. Tom Remlov tegner og forteller, presenterer og introduserer, og vi får se hele Riksteatret samlet i ett amfi. De er skikkelig mange og skikkelig, skikkelig fine.
Og midt blant dem står Jo Strømgren - vår regissør! Vi er veldig spente på å både skulle ha regissør og være på et institusjonsteater. Blir det for mye? Vi håper ikke det.
Jo Strømgren er lang. Og trønder. Og ordknapp. (De siste to er uløselig knyttet til hverandre.)
«Ja», sier han. «Shakespeare», sier han. Vi spisser ørene. Trenger vi å modernisere Shakespeare?
Nei. Men vi tar ham på alvor. Vi skal være i Athen. For det står i teksten at vi skal være i Athen. Så da hører vi på det. Og så trenger vi ikke å høre på så mye mer, sier Jo Strømgren. Vi nikker. Alt kan skje. Er det det han mener, tro, at alt kan skje? Vi håper det.
Og så får vi utdelt manuset. Hurra!
«Æ har strøkke litt,» sier Jo Strømgren.
Litt.
Manuset er på 35 sider.
Vi leser det. Og lurer på hvor det har blitt av resten? Jo sier at vi skal fylle ut resten, på andre måter; ny tekst, kanskje, innimellom skal vi kanskje danse og synge? Det høster applaus. Vi er entusiastiske. Og vi har barokkmusikk, vi har trikot, vi har hverandre. Vi har alt - og sier «ses i morgen i joggebuksa!» og ler.
Dagen etter møter vi i joggebuksa. Vi tuller jo aldri med joggebukse - her er det ingen tid å miste! Vi innser at vi er selve personifiseringen av «teaterklisjé», at stykket allerede har iallefall tre metalag hva gjelder teatertrupp som spiller teatertrupp som spiller osv. - og at vi elsker det. Med trykk på elsker. Jo gir oss oppgaver som ligner faretruende mye på kontaktimprovisasjon, og er det noe denna gjengen kan så er det kontaktimprovisasjon! Vi kunne det iallefall på skolen, og merker at vi er noe rustne idet vi kaster oss ut på gulvet med liv og lemmer. Det rødmes og rulles og fnises og poseres. Jo storkoser seg (tror vi). «Så det er sånn det er når folk liker å jobbe sammen», sier Jo. Det rødmes mer, om enn litt kokett. Og vitses, på ingen måte kokett. Vi blir overivrige og kommer i skade for å tro at vi er dansere, og ruller på oss lyskestrekk og kramper. Det er verdt det.
På vei hjem preges bussturen av ivrig opprømthet:
«Tenk at det bare er dag to og vi allerede har simulert sex! Jeg er så glad!»
Dag tre står i underholdningens og møtevirksomhetens navn. Riksteatrets hovedsponsor DNB har åpnet dørene i Barcode for alle teatrets arrangører og kulturhusledere, som er på seminar for å lære mer om vårens Riksteaterrepertoar - og for å forføres av "En midtsommernattsdrøm". Jo Strømgren og vi presenteres med en liten introduksjon av både de strømgrenske visjoner, Shakespeare og Fjerdeklasses Produksjoner, og det er god stemning. Vi snakker med sedvanlig lett kaotisk ordflyt og får høre at vi er sjarmerende. Det tar vi med oss videre inn i dagen, som skal bli lang, oksygenfattig, men fin: Vi har nemlig fått låne møtelokale i samme bygget for å ha produksjonsmøte i Fjerdeklasses Produksjoner. Vi har saker å diskutere. Vi føler oss viktige og kule (i motsatt rekkefølge).
Espen kommer innom og har ring i ørene og splitter nytt boliglån. Det gir riktig nerve, og vi gyver løs på store spørsmål, både visjonære og konkrete. Vi fatter vedtak og klapper for kunsten, livet og oss selv.
På et tidspunkt mangler vi både mat og luft. Og skjønner at vi ikke kommer oss ut uten nøkkelkort. Vi føler oss litt som skikkelig luksuriøse gisler, men det er greit: Vi er nemlig lovet mat. Fordi vi har lovet Riksteatret noe i gjengjeld. Vi er hemmelige gjester; vi skal dukke opp igjen mot kvelden og overraske den samme gruppa som vi møtte tidligere på dagen, og underholde, vitse om Shakespeare og frigruppelivet og dele ut tre Riksteaterpriser.
Vi er nemlig glade i å si ja i Fjerdeklasses Produksjoner - selv om vi ikke alltid vet helt hva vi sier ja til. Noen i gruppa minner resten på at vi også har sagt ja til å underholde på julebordet til Dramatikkens Hus. Dette åpner for det uunngåelige spørsmålet: Har vi blitt en sånn eventgruppe? Er dette noe vi i såfall bør ta stilling til?
Vi velger å ikke gjøre det i kveld, altså ta stilling, men heller konsentrere oss om å konvertere «Interneringssangen» fra Nesoddspelet til intimt julebordformat, og dessuten klekke ut noen passe festlige one-liners til prisene. Det går helt middels til vi får julemat.
Da går alt som en lek.
Vi danser så skoene revner.
Vi roper «internering!» som aldri før.
Vi prøver å være den helt perfekte blandingen av presise, folkelige, effektive, sylskarpe og sjarmerende.
Etter at alt er ferdig er vi usikre på hvor mange vi kan krysse av på, men vi fikk iallefall sagt «Midtsommernattsdrøm» mer enn én gang.
De to neste dagene er vi lykkelige over å være tilbake i allerede kjente og kjære, antikkgreske omgivelser, og vi fortsetter å rulle, kravle, lese, avbryte, skravle, skryte, tenke, improvisere.
Og fundere.
Hvor naken blir man egentlig i nakendrakt?
Hvor mye Shakespearetekst kan man ta bort før det slutter å være Shakespeare?
Hvor mye annen tekst kan man legge til før det slutter å være Shakespeare?
Hvor mye kan man rekke å spise av Riksteaterkantinas glitrende mat i løpet av én lunchpause?
Hva er forskjellen på busk og eføy?
Denne uka lærer vi dessuten følgende om Jo Strømgren:
Jo Strømgren er ikke redd for kroppskontakt.
Jo Strømgren går aldri i joggebukse.
Jo Strømgren er likevel alltid den mest tøyelige i rommet.
Når Jo Strømgren sier «den pølsa er for lang» snakker han om tekst, ikke mat.
Jo Strømgren snakker generelt mye om pølse.
Derfor er det et paradoks at Jo Strømgren lever utelukkende på Daim, røyk og kaffe.
Og vi trives foreløbig særs godt som frigruppe i institusjonsland.
Såpass at vi må klype oss bittelitt i armen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar