lørdag 28. juni 2014

Referat dag 6: Den store sopelime-dagen!

Tilstede: Espen, Hanne, Olec, Ingvild, Thale, Thea, Jo, Helle, Ine og Eldar, pluss sopelime-guruen Karl Garder og ca 15 behjelpelige Nesoddspel-frivillige!

Klokka 10.30 møtte Ingvild, Thale, Jo, Olec og Eldar opp på Nesodd-båten, klar og spent på en dag i sopelimes tjeneste. Bjørke-emner var allerede funnet frem og lå allerede klart for en workshop, i høyden, i Høiner-Kloumans residens.
Hanne og Helle jobbet koreografi med Thea på KHiO fra 10.00 til 12.00, og kom til Nesodden i 13.00-tiden.

På fergen over fjorden hang Olec seg veldig opp i lokale antropologiske bemerkninger, hvor han blant annet syntes det var slitsomt å forholde seg til Nesoddbåtens kioskdames smalltalk: "Jasså, der står du". "Eg ska ha ein vaffel." - "Vil du ikke ha en svele?"...

Klokka 11.30 hentet undertegnede sopelimsguruen Karl Garder på 95 år(!) ved ferjeleiet. Han kom kjørende i bil(!) og kjørte uforskammet bra til tross for sin høye alder, selvom han trodde bussfil-rabbaten ved ferjeleiet var en rundkjøring. Karl fant seg til rette i Nedre utkikksvei 20, fant frem sopelims-redskapene sine: div tenger, kniver, sag, en liten huggestabbe (vel brukt) og hesje-ståltråd. Det, pluss en fjellvegg, er visst alt man trenger for en solid sopelims-industri. Han gav oss en grundig innføring i sopelimets kunstart, selv om han la vekt på at det ikke var en kunst, men bare å jobbe... Tilskuerne rundt satt stille og fulgte stille med og sugde til seg gammel kunnskap. Han kunne også opplyse om at Nesoddens sopelimsproduksjon endte i 1926, da ble den kalt "sopelime-bygda", og den siste produsenten var en self-made-man som på eget enkeltmannsforetak lagde sopelimer for å unngå fattigkassa.

Etter at Karl hadde dundret sopelime-skaftet i fjellveggen var det første sopelime ferdig, alle klappet, Karl mente den var av den enkle sorten, men vi mente den var ekstremt fin. Klapp klapp igjen. Karl fikk seg en vaffel og en velfortjent kaffe. Vi fortsatte produksjonen, og vips(!) hadde vi 24 ferske sopelimer klare! Det geniale med en sånn type produksjon er at når alt er ferdig og blar, kvister og grener ligger utover gulvet har man et høyt antall kosteredskap til å feie over gulvet med.

Karl ble sendt hjem, takket og oppfordret til å komme å se forestillingen i august. Det skulle han, sa han, hvis han var i live... og dermed ble dagen hakket mer eksistensiell...

Dagen ble avsluttet med taco og fotball VM - Brasil vs Chile. I skrivende stund vet vi ikke hvordan det ender, men nå har Chile akkurat utlignet til 1-1! og alle er enige om at det er gøy ;)

Referent Eldar






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar