torsdag 23. juli 2015

Et fjerdeklasses referat: Prøvedag 3 (Fritt etter hukommelsen)

Dato: 22.07.15
Tid: 06.00 (!) - 21.00
Sted: Nationaltheatret, Karl Johan, Stortinget, Nesoddbåten og Nesoddtangen gård

Tilstede: Ine, Hanne, Ingvild, Helle, Eldar, Henriette, Jo Adrian, Ester, Herbert, Espen (referent), Thea, Margrete, Liv-Marie, Mats, Else, Thale, Ole Peder, Klaus, Tor, Henrik, Georg, Walid, Saido, Solveig, Anne Marie m.fl.

Fraværende: Nader og Olec


En skammens morgen
Det var ett punkt på agendaen under gårsdagens produksjonsmøte som sørget for spelperiodens første (i hvertfall tilløp til) opphetede diskusjon. Punktet gjaldt innspilling av spelteaser. Alle var skjønt enige om at det å lage en spelteaser bare var til det gode - ja, egentlig en selvsagt ting. Og Jo Adrian, som hadde påtatt seg både idé- og regiansvaret for det hele, leverte også en svært overbevisende teaserpitsch til resten av gjengen. Det sto ikke på det. Kimen til konflikten var innspillingstidspunktet. Det måtte gjøres utenfor oppsatt arbeidstid. Det måtte gjøres fra kl 06.00. Null seks null null! Fire timer før arbeidsdagen formelt sett begynte. B-menneskene i gjengen reagerte instinktivt på det ukristelige tidspunktet, men ble bryskt klubbet ned av A-menneskene blant oss. (Dette er en sak B-menneskene er dømt til å tape. A-menneskene, som utgjør majoriteten i denne verden, har gjennom historien aldri maktet å  sette seg inn i, ei heller ønsket å anerkjenne B-menneskets spesielle behov, men tvert i mot insinuert at B-mennesket ikke lider av annet enn latskap.)
«Et tidlig innspillingstidspunkt kan umulig være et holdbart argument!», ble det sagt. Og med de ord stilnet diskusjonen. Vi skulle møtes i ørska.

Og derfor gikk det slik det måtte gå. Folk forsov seg. Ikke bare B-menneskene, men A-menneskene også!
(Ingenting er mer kjærkomment for et B-menneske enn å være vitne til skammen hos et A-mennesket som har forsovet seg. Det er B-menneskets triumf. Det forekommer nesten aldri, men hvis et B-menneske er så heldig å få oppleve et slikt øyeblikk i sitt liv så vil hun lagre det for alltid i sitt søte, syvsovende hjerte.)
Men på tross av tidspress, så gikk det fint. A og B-mennesker jobbet effektivt og målrettet sammen. Skam og hovering forduftet mer og mer for hver tagning som ble gjort. Det ble filmet på Karl Johans gate, utenfor Stortinget, Nationaltheatret og til slutt på Nesoddbåten. Overalt i spelkostymer. Og overalt med ivrige fotograferende turister rundt oss. På vei over fjorden, sto vi alle der, i skjønn forening, side om side sammen på dekk og skuet lengselsfullt ut mot det som ventet oss - en ny spelarbeidsdag på Nesoddlandet.


Den oppsatte arbeidsdagen
Etter teaserutflukten begynte vi arbeidsdagen med danseprøver. Under yndlingskoreograf Thea Bays ledelse frisket skuespillerne opp dansetrinnene fra i fjor, mens gjesteskuespiller Herbert Nordrum fikk bekreftet at tørrtreninga han har gjort på egenhånd ikke har vært forgjeves. Han er allerede på merket. Imponerende. Statistansvarlig Margrete Bratberg var også med, hun har en ikke så rent liten oppgave i år - blant annet integrere den store, herlige statistgjengen vår mer inn i dansenumrene. Det er en stor jobb. Og det kan ikke gjøres av hvem som helst. At Fjerdeklasses Produksjoner og Margrete har funnet hverandre er rett og slett et lykketreff. I hvert fall for Fjerdeklasses Produksjoner. Margrete er best, rett og slett.

Etter danseprøver var det tid for sceneprøver med regissør Mats Eldøen. Referentens karakter i spelet har en litt fristilt posisjon hva gjelder tekst og handling i manus og er derfor ikke kalt inn til så mange oppsatte sceneprøver - så dagens dekning av hva som skjedde på spelgulvet er dessverre heller mangelfull. Men etter stemninga å dømme går det bra! Det var mye latter å spore fra spelplassen i dag. Folk ler mens de jobber. Både av det man lager og av Eldars nyervervede badesko (!).

Men dagens største hendelse må utvilsomt ha vært ankomsten av Nesoddspelets mest kjærkomne skuespiller - dverggeita Margit! Ja, vi er nå offisielt et vaskeekte spel - vi har med husdyr. En utpreget sosialt anlagt dverggeit som breker sårt og uten stans hvis den ikke får nok oppmerksomhet. Et ekte fjerdeklasses medlem, med andre ord.

Dag 3 har vært en herlig speldag, rett og slett. Kanskje mest fordi vi har verdens beste frivillige på laget. Det jobbes iherdig, overalt, hele tiden! Herregud, for noen folk. Søstra til Ingvild, Solveig, trår til på kostymefronten - og gir våre eminente kostymører Else og Caroline en hjelpende hånd. Det samme gjør Anne Marie.
 Georg, Tor, Saido, Walid og Henrik (som for øvrig lagde en legendarisk god Thaisuppe til middag) trår til når fantastiske Thale trenger hjelp til scenografien eller verdens beste spelpappa Klaus trenger arbeidskraft til bygging av spelkafé.

Fjerdeklasses Produksjoner er bortskjemte med all hjelpen vi får av våre Førsteklasses Frivillige.

Tusen, tusen takk.

Espen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar